Frostfria utrymmen

Eller: Hur klarar man sina känsliga växter om man varken har källare eller glasveranda ?


In english

Detta är ett problem som de flesta odlare har stött på. Alla begonior, dahlior och andra frostkänliga växter som är så fina på hösten; vad gör man med dem för att de skall klara vintern?

Jag har prövat att gräva en djup grop där jag har lagt ned växterna över vintern, täckta med ett lock av cellplast. Det blev inte så bra. På våren hade visserligen de flesta växterna klarat sig, men en del hade skjutit långa, vattniga skott som lätt gick av, och andra tog flera veckor på sig för att vakna och skjuta nya skott.

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT SE FÖRSTORINGAR!

Min senaste variant är att göra en låda av 30 cm höga LECAblock intill husets yttervägg på terrassen. Insidan klär jag med cellplast. I lådan ställer jag krukor med rötter och knölar av de känsliga växterna.
Bakom krukorna lägger jag en lampa som jag kan ha tänd kalla nätter
I en av de yttre krukorna sätter jag ned en kännare för en ute/inne-termometer.
Sedan lägger lag ett par plastskivor (som jag hade över) över alltihop
Ovanpå det ett par trasmattor
Och sedan en filt
Det här är i Skåne. I nordligare trakter får man naturligtvis anpassa isoleringen efter klimatet. Märk också, att jag har ett tak över terrassen. Om man inte har det får man naturligtvis också täcka med något mot snö, slask och regn.
Man försöker reglera temperaturen så att den håller sig på omkring två grader i lådan, helst inte mycket varmare heller (även här kommer isoleringen väl till pass). Man kan naturligtvis sätta in en termostat om man vill. Själv tänder jag lampan kalla nätter. Ofta håller det sig bra ändå.

I luften

I lådan

 

 

Sök på denna nätplats!

Skriv in det du söker efter nedan!


 

Den här sidan uppdaterades senast: