En varmbänk använder sig av komposteringsvärmen från färskt hästströ för att värma jorden under årets kalla delar. Lägg ett tjockt lager hästströ under ett jordlager och skydda det från sidorna med ett isolerande material. Av utrymmesskäl har vi använt LECA-block, men det går också bra med halm. På bädden lägger man ett drivbänksfönster för att skydda mot vintervindarna. Kalla nätter kan man få isolera fönstret med en matta eller liknande. Eftersom varmbänken skapar sin egen värme kan den användas i hela landet.

Varmbänken - konstruktion, skötsel och odling

hotbed under constructionKonsten att odla i varmbänk är ingen ny teknik, den har funnits länge. Delvis kan den erätta de betydligt dyrare växthusen.

Varmbänken, som står hemma hos oss i Lund , är gjord av LECA murblock i två storlekar 19*30*59 cm och 19*19*59cm. Blocken är inte murade utan ligger bara travade på varandra. Risken för översvämning, syrebrist etc, är mycket mindre om bänken får stå ovanpå marken. Därför har vi bara planat ut jorden under den. För att få värme under en längre tid har vi lagt plast utmed de två lägre stenlagren. På så sätt kommer inte så mycket luft in, och förbränningen går långsammare. Därför får vi också en långsammare avsvalningsprocess. Vi använder en ytter-innertermometer för att övervaka temperaturen i bänken. Givaren för yttertemperatur sitter ett par decimeter ner i ströbädden.

Februari

horses are the energy source Här är själva energikällan, hästarna. I januari-februari är det dags att hämta ströblandad gödsel hos någon som har hästar. Ofta är de glada att bli av med den. Gödseln skall vara färsk och inte ha börjat brinna. Den skall alltså inte vara alltför mörk, då har komposteringsprocessen redan börjat och mindre värme är kvar att avge till varmbänken. Strömedlet bör vara vete- eller havrehalm. Det fungerar inte lika bra med korn- eller råghalm eller med kutterspån.

Vilken tid du skall starta beror på vad du tänker använda bänken till. Vill du ha den huvudsakligen för tidiga primörer kan du starta redan i början av februari. Det är inte yttertemperaturen som är begränsande, utan ljuset. Därför kan man inte starta mitt i vintern. Vill du i stället använda den mest till att dra upp fina utplanteringsplantor, som dessutom är skolade, skall du börja lite senare, i februari - mars kanske. När bänken är full av stora fina plantor som skall planteras ut måste ju jorden ha rett sig i trädgårdslandet.

 

Folke and Jan loading the hotbedTill den här bänken behövs det ungefär två kubikmeter strö. Fyll strömaterialet i bänken och trampa ihop det genom att gå runt i det. Det här är den enda tillfället det luktar hästgödsel om din bänk.

Om du använder halm i stället för LECA-block, skall varmbädden täckas med minst en meter halm runt om. Vi rekomenderar bara den metoden om bänken står utanför tättbebyggt område, eftersom halmen gärna blåser iväg.

 

Folke compacting the hotbed Nivån på det ihoptrampade materialet skall vara i höjd med överkanten på bänken.

 


 

The loaded and covered hotbed Under komposteringsproccessen kommer materialet att sjunka ihop. Med en termometer kan man följa när tepmeraturen når sitt maximum, ofta omkring 70 grader. Det kan ta ett par dagar till en vecka, sedan börjar temperaturen sjunka.

 

The initial heat flushÄr gödseln färsk kan det bli rejält varmt i bänken redan efter ett par dagar. När temperaturen ligger omkring femtio grader i bädden är det dags att lägga på ett 10-15 cm jordlager ovanpå ströet, för att så i. Det brukar finnas goot om plats efter ungefär en vecka. Vi brukar använda vanlig, inte alltför näringsrik, trädgårdsjord. Mät temperaturen i jordlagret för att kontrollera att det inte är för varmt. Man kan så när det är under 25-30 grader varmt i jorden

 

Folke sows in FebruaryHar man startat tidigt kan man så i mitten av februari. På bilden syns att jordytan är 8-10 cm under överkanten på bänken. Jordytan kommer att forsätta sjunka, så det brukar finnas gott om plats för plantorna.
Efter sådden behöver man ofta täcka på nätterna med något isolerande material, t ex gamla trasmattor eller täcken, så att småplantorna inte far illa av kylan.
Hur mycket täckning bänken behöver beror självfallet på hur kallt och blåsigt det är ute.
Täckningen kan vara på både dag och natt tills plantorna börjar sticka upp. Det är viktigt att ge plantorna ljus dagtid, annars rankar de.
Ovanpå täckningen kan man ha något slags plastskynke för att isoleringen inte skall bli våt.

 

Mars

Early sprouts in FebruaryI slutet av februari och början av mars snöar det ofta, och ser ganska ogästvänligt ut. Men undet glaset spirar det för fullt. Sallat och rädisor har kommit upp.

Det här stadiet är det som kräver mest passning. De nya små plantorna behöver ljus för att inte bli ranka, samtidigt som de behöver skyddas från kyla. Vi brukar ta av täckningen sent på morgonen och lägga på den igen tidig kväll. Det är bättre för växterna att det är lite kallare för dem än att de svälter på grund av brist på ljus. Måste du välja, välj ljuset. Enstaka riktigt kalla och ruskiga dagar går det bra att lämna täckningen kvar, särskilt om plantorna är väldigt små.

Vartefter det blir varmare ute behöver varmbänken luftas för att det inte skall bli för varmt för småplantorna. Börja med en liten springa och öka luftintaget allteftersom det blir varmare. Försök att lufta på ett sådant sätt att det inte blir 'blåst' inne i bänken.

Glöm inte att vattna, regelbundet. Alla komposter bygger ju på att kall, torr luft sugs in och varm, fuktig luft avges. På så sätt förlorar de ständigt vatten, och det måste ersättas.

 

Cos sallat sprouts in MarchPå vårdagjämningen (21 mars) har kan sallaten ha hunnit bli så här stor. Man kan man börja knapra på den, och rädisorna har börjat svälla

 

Spinach in March, sown early March Nu har också spenaten små blad, och basilikan har kommit upp. Basilikan tillhör de växter som får stanna kvar i varmbänkens skyddade miljö hela sommaren. Även om locket är avtaget gör blockkanterna att det blir nästan vindstilla i bänken.

 

April

Jane eating the first radishes, early AprilTill påsk är rädisorna klara och Jane kan äta dem till påskmiddagen.

Det är ofta väldigt bra att kombinera riktikt tidiga 'snabba' primörer med växter som tar lite mer tid på sig. På så sätt kan man uttnyttja bänken maximalt. När bädden slutar värma kommer varmbänken att övergå till att bli som en vanlig kallbänk. Skillnaden är bara att de plantor, som får stanna kvar i bänken, har riktigt näringsrik jord att växa vidare i.

 

Juni

Cauliflower, early JuneTidigt i juni kan man skörda blomkål, spenat, sallat och andra tidiga grönsaker. Vi brukar inte låta mer än ett par stycken blomkålsplantor stå kvar i bänken och bli färdigvuxna, eftersom de tar så stor plats.

 

Multitude of vegetables, early JuneI början av juni har det mesta blivit väldigt stort i bänken.

 

Forced plants, set out in May Redan under maj planterades en hel del ut på andra ställen, t.ex. mangold, cossallat, isbergssallat, spetskål och sen blomkål.

 

Juli

Garden in JulyI början av juli är det dags att äta upp kålrabbin (närmast).

I bakgrunden syns vårt radhus. Vår varmbänk står i en 100m2 stor trädgård. Den enda gång det det luktar hästgödsel är under de 2-3 timmar när den fylls. Den ersätts sedan av doften av varm jord och grönska.

 

Augusti

Folke with Ushiki KuruI augusti har det blivit riktigt frodigt. Sqashplantan börjar bre ut sig över gräsmattan.

 

September

Wild tomatoes and squashSquashplantor som får stå kvar efter de övriga planterats ut i trädgården tar snart över och täcker hela bänken och dess omgivning.
Den självsådda vildtomaten har också börjat ge massor av minitomater i djungeln på bänken

 

Part of the squash harvestI slutet av september börjar squashen vissna och få gråmögel på bladen. Då är det dags att slutskörda och lägga bladen i komposten. Det blev en riklig skörd av bl.a 'Crookneck' och 'Ebony Acorn'.

.. men tomaterna får stå kvar ett tag till.

 

Oktober

Wild tomato harvestI början av oktober slutskördar vi tomaterna
Det är ganska mycket för att bara vara från en enda planta! De gröna brukar vi sylta.

 

December

The residual compostNär hösten kommit har man ett lager näringsrik, välbrunnen gödsel att sprida ut i resten av trädgården. Lägg märke till selleriplantorna i förgrunden, som gick att skörda ända fram till jul.

Sedan är det bara några månader kvar innan det är dags att börja om igen...