Multiholken


Stadens motsvarighet till hålträd


In english
Förra året blev jag inspirerad av en koltrast som hade byggt bo ovanpå en mesholk som jag hade satt upp. Jag tänkte: varför inte? och gick in och ritade på en holk där en mängd olika arter skulle kunna bo. Fåglar av samma art brukar ju inte trivas ihop, men av olika arter?
Resultatet kan ses nedan. Jag lyckades t.o.m. klämma in plats för fladdermöss och humlor.
Här är ritningen och kapnotan. På ritningen kan man se var jag hade tänkt att de olka arterna skulle bo. Vi får se vad de själva tycker!
Hela holken gjordes av ohyvlat 20x100 mm virke.
Först gör man mellandelen. När man kapat bitarna lägger man ut dem på ett bord så man slipper obehagliga överraskningar.
Sedan spikar man ihop dem. Jag använder galvaniserad dyckert. Spika ihop de inre delarna först, för att slippa krocka med dig själv. Borra gärna hål för humlorna innan du spikar fast brädan, men glömmer man det kan man göra det efteråt också.
Sedan spikar man på framsidan. Hålen för tornsvalorna och mesarna ligger mellan två brädor, så man behöver egentligen inte borra. Överbrädan har en urfasning för sädesärlor o.dyl. Den sticker också upp lite på sidan av överdelen, så 'taket' får små kanter.När man ser att allting stämmer spikar man på baksidan, och glömmer inte att lägga lite hyvelspån i humleholken innan den spikas igen. (Helst skall det vara ett övergivet sorkbo, men i brist på ett sådant får man nöja sig med hyvelspån.)
Här är det färdiga resultatet: I baksidans två övre brädor har jag borrat ett par hål, så jag kan skruva fast holken på en vägg.
Här är den färdiga holken från undersidan. Lägg märke till humlornas hål och ingångshålet för fladdermöss. Salviah står ovanpå.
Rättvänd från sidan, så man ser humlehålet. Man ser också den lilla kanten på 'balkongen'. Salviah inspekterar tornsvalehålet.
Här är holken uppsatt under ett takutsprång. Det är 'kamouflerad' och målad i samma färg som väggen
 

 

 

Sök på denna nätplats!

Skriv in det du söker efter nedan!


 

Vill du få nyheter från Holon?
Skriv in din e-postadress nedan!


Den här sidan uppdaterades senast:
2013-01-06