Jordskockans (Helianthus tuberosus L.) namn kommer från arabiskans Al-Kharshuf som betyder jordknöl, som sedemera har blivit 'artichoke' på engelska och därefter 'ärtskocka'. Det vanliga svenska namnet Jordärtskocka är därför en tautologi (jordjordknöl!), varför jag väljer att utesluta 'ärt', som ju egentligen bara är missvisande, och dessutom en tautologi.
Vill du köpa några knölar till utsäde? 5 kr/st plus porto.

 

 

Skönhet, mat och vindskydd

Hursomhelst så är den en utomordentigt praktfull och lättodlad växt: Det räcker med att man glömmer kvar en rotbit i jorden så har man en planta nästa år också! Man brukar säga att det enda sättet att bli av med jordskockorna är att flytta ifrån dem.
Jordskockan finns i flera variteter, de två viktigaste typerna är de som ger blommor på hösten och de som inte gör det. Olika variteter har också olika 'knöliga' knölar. En del är riktigt släta och lättskalade.

 

The artichoke, as high as the hedge Tillväxten hos knölarna är bäst på senhösten, varför det är bäst att låta dem stå kvar så länge som möjligt. De brukar klara sig i jorden hela vintern, men är jorden frusen kan de vara besvärliga att få upp.
Man kan lägga halm över jorden när man har tagit bort stjälkarna på senhösten, så fryser det inte, och blir enkare att ta upp på vintern. Tar man upp knölarna så är det bäst att lagra dem som morötter, i fuktig sand, eftersom skalet är inte så tätt som hos potatisen och knölen lätt tappar fukt och blir mjuk.

 

Artichoke plantsOm man bara tar upp det man behöver och lämnar resten i jorden dröjer det inte länge förrän man har en tät häck av jordskockor.

 

Artichoke plants Den här variteten blommar i augusti -september med solrosliknande blommor.

 

One Artichoke flowerDe liknar små solrosor och håller sig några dagar om man tar in dem som snittblommor. Bina gillar dem också.

 

Time to harvestPå senhösten växer jordskockorna som bäst, men när frosten har fått bladen att vissna, kan man börja ta in knölarna. De håller sig bäst om de får sitta kvar i jorden, men om man väntar hård tjäle kan man ta in dem och lägga dem i sand. Man kan också klippa ned de vissna stjälkarna och lägga över ett tjockt lager med halm..

 

Lots of tubesDet brukar vara gott om knölar under plantorna, och ett par-tre plantor brukar räcka till en middag.

 

The harvestKnölarna är ofta ojämna och jordiga. Det första man gör är därför att skrubba av dem så noga som möjligt

 

Boiling artichokesSedan kokar man dem. Om man försöker skala dem, som potatis, brukar det inte bli mycket kvar.

 

Mash themNär de är mjuka mosar man dem i en sil (eller i ett tråg för äppelmos) så att det mjuka innandömet kommer ned i skålen under.

 

Making soupDärefter häller man tillbaka moset i den rengjorda kastrullen och tillsätter lite av spadet man kokat skockorna i.

 

Artichoke soupSedan tillsätter man en sked créme fraiche, lite salt, peppar och riven muskotnöt och rör om.

 

Artichoke soup for dinnerPå så sätt får man en väldigt god soppa/puré som passar väldigt bra som höstmiddag eller -lunch.
N.B. Jordskockans kolhydrat är inulin, vilket är lite olika potatisens stärkelse. Om man inte är van vid det blir man lite kurrig i magen. Det enda man kan göra åt det är att äta jordskockor eller svartrötter ofta.

 

Next yearNästa år kommer alla knölar, och rotbitar som man inte har hittat, upp som nya plantor. Om man inte vill ha dem får man vara oerhört noggrann när man plockar dem. Det enda sättet man kan vara helt säker på att bli av med jordskockorna, är att flytta ifrån dem.